Sommige Windows-gebruikers zijn met vragen bij ons gekomen nadat zij hun Taakbeheer hadden gecontroleerd en hadden gemerkt dat er een proces met de naam officec2rclient.exe voortdurend draait en een aanzienlijke hoeveelheid systeembronnen in beslag neemt. In sommige ernstige gevallen melden getroffen gebruikers dat dit proces meer dan 50% van hun CPU-bronnen in beslag neemt, waardoor hun systeem aanzienlijk langzamer wordt. Vanwege dit verdachte gedrag vragen sommige Windows-gebruikers zich af of deze dienst wel echt is, of dat het een soort van veiligheidsbedreiging is.

Voorbeeld van het gebruik van officec2rclient.exe in Taakbeheer

Inhoud [tonen]

 • 1Wat is officec2rclient.exe?
 • 2Is officec2rclient.exe veilig?
 • 3Omgaan met de veiligheidsdreiging
 • 4Moet ik officec2rclient.exe verwijderen?
 • 5Hoe kan ik het hoge gebruik van officec2rclient.exe
 • herstellen?

Wat is officec2rclient.exe?

Als we het hebben over het originele officec2rclient.exe bestand, dan is dat een legitiem software-onderdeel dat hoort bij Microsoft Office 365 ProPlus en ondertekend is door Microsoft Corporation.

In dit geval is officeec2rclient.exe volkomen veilig en werd het waarschijnlijk geïnstalleerd als onderdeel van de Microsoft Office ClickToRun executable en is het voornamelijk verantwoordelijk voor het beschikbaar maken van nieuwe versies of updates (met betrekking tot beveiliging en functionaliteit) voor alle Office365 abonnees.

De standaardinstallatielocatie is ” C:Program FilesN-Common FilesN-Microsoft SharedN-ClickToRun “, maar gebruikers kunnen tijdens de eerste installatie gemakkelijk kiezen om het op een aangepaste locatie te installeren.

Merk op dat dit proces niet zal lopen als de hoofdapplicatie van Office de functie Nu bijwerken niet heeft ingeschakeld. Voor het geval u zich afvraagt of OfficeC2RClient staat voor Microsoft Office Click-[to]-Run Client .

Hoewel het volkomen normaal is om pieken in het gebruik van het officec2rclient.exe proces te zien wanneer de octrooiaanvraag wordt bijgewerkt, is het zeker geen standaardgedrag om te zien dat het op een gegeven moment veel CPU en RAM bronnen in beslag neemt.

Is het bestand officec2rclient.exe veilig?

Als we het hebben over het echte officec2rclient.exe, dan vormt dat zeker geen bedreiging voor de veiligheid, want het is een software-onderdeel dat ondertekend is door Microsoft Corp. Maar voordat u dit soort zaken afwijst, moet u bedenken dat tegenwoordig de meeste succesvolle malware detectie weet te vermijden door zich voor te doen als vertrouwde processen.

Aangezien officec2rclient.exe een perfect doelwit is voor dergelijke malware-executables, moedigen wij u aan een reeks onderzoeken uit te voeren die u zullen helpen bepalen of het proces dat u ziet echt is of niet.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Foutmeldingen “Deze interface wordt niet ondersteund”.

Eerst en vooral moet u beginnen met de oudertoepassing te onderzoeken. Merk op dat, tenzij u actief gebruik maakt van een Microsoft365 abonnement, er geen reden is om het bestand officec2rclient.exe in uw Taakbeheer te zien. Als u het ziet, ook al hebt u geen Microsoft365 abonnement, dan is de kans groot dat het malware is.

Als het eerste onderzoek niet zo onthullend was, moet u zich via het Taakbeheer richten op de locatie van officec2rclient.exe. Druk daarvoor op Ctrl + Shift + Enter om een venster van Taakbeheer te openen.

Zodra u in Taakbeheer komt, kiest u het tabblad Processen in het horizontale menu, dan scrollt u naar beneden naar de lijst Achtergrondprocessen en zoekt u officec2rclient.exe op.Zodra u erin geslaagd bent het te lokaliseren, klik er met de rechtermuisknop op en kies Bestandslocatie openen uit het contextmenu dat zojuist verschenen is.

De locatie van het bestand koab1err.exe openen

Als de onthulde locatie anders is dan “C:Program FilesN- Common FilesN- Microsoft SharedN-ClickToRun” en je hebt de suite niet op een aangepaste locatie geïnstalleerd, is de kans groot dat je te maken krijgt met verdachte bestanden.

Als je vermoedt dat je met een virus te maken hebt, moet je het bestand officec2rclient.exe uploaden naar een database met virushandtekeningen om te verifiëren of het bestand echt kwaadaardig is of niet. Als u op zoek bent naar een gemakkelijke en efficiënte manier om dit te doen, raden wij VirusTotal aan. Volg hiervoor deze link ( hier ) en wacht tot de scan voltooid is.

Geen bedreigingen gedetecteerd met VirusTotal

Opmerking: Indien de scan heeft uitgewezen dat het bestand officec2rclient.exe echt is, slaat u het volgende gedeelte over en gaat u direct naar Moet ik het bestand officec2rclient.exe verwijderen? . .

Als de VirusTotal scan echter enkele inconsistenties aan het licht heeft gebracht, ga dan verder naar de volgende sectie voor enkele stap-voor-stap instructies over hoe om te gaan met de virusinfectie.

Omgaan met de veiligheidsdreiging

Als uit uw eerdere onderzoeken is gebleken dat het officec2rclient.exe proces zich op een verdachte locatie bevindt en VirusTotal het als een beveiligingssuite heeft bestempeld, is het verplicht om een beveiligingsscanner te implementeren die in staat is om de virusinfectie te identificeren en snel af te handelen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Hoe overklok je GPU om de prestaties te verbeteren

Merk op dat als dit scenario waar is (en het inderdaad malware is die camouflage gebruikt om detectie te vermijden), niet alle beveiligingssuites in staat zullen zijn de bedreiging te detecteren en te verwijderen. Aangezien niet alle beveiligingspakketten dit type malware kunnen detecteren en in quarantaine plaatsen, moet u een eersteklas scanner gebruiken of een gratis kwaliteitsscanner voor anti-malware implementeren.

Als u al een premium abonnement hebt voor een AV product, kunt u daarmee een scan starten, maar als u probeert te voorkomen dat u geld uitgeeft aan een beveiligingsscanner, raden wij een diepe scan met Malwarebytes aan. Hiermee kunt u de meeste malwareproducten verwijderen die detectie omzeilen door zich voor te doen als processen met verhoogde privileges.

Als u niet zeker weet hoe u een diepe scan met Malwarebytes moet starten, volg dan dit stap-voor-stap artikel ( hier ).

Malwarebytes scan voltooid scherm

Als de scan succesvol was in het identificeren en in quarantaine plaatsen van de geïnfecteerde items, herstart dan de computer en ga verder naar het volgende onderdeel en kijk of het proces officec2rclient.exe nog steeds verschijnt met een hoog verbruik van bronnen.

Moet ik officec2rclient.exe verwijderen?

In het geval dat de bovenstaande onderzoeken geen beveiligingsrisico aan het licht hebben gebracht of u heeft al een beveiligingsscanner gebruikt om het aan te pakken, kunt u concluderen dat de officec2rclient executable echt is. Als je eenmaal zo ver bent, open dan een Taakbeheer venster ( Ctrl + Shift + Esc ) en controleer of het resource gebruik van officec2rclient.exe nog steeds hoog is.

Als het nog steeds veel systeembronnen gebruikt, zelfs als er geen Office-toepassing wordt bijgewerkt, zijn er twee manieren om verder te gaan:

U kunt proberen om de hoofdtoepassing (Office 365) van officeec2rclient te repareren.exe in de hoop dat het het hoge hulpbronnengebruik zal verhelpen of u kunt de hoofdapplicatie volledig verwijderen.

De suite verwijderen is natuurlijk niet van toepassing, tenzij u geen Microsoft Office producten gebruikt en zonder Word, Office, Excel en dergelijke kunt (of een ander equivalent van een derde partij hebt).

Als u vastbesloten bent om iets te doen aan het hoge hulpbronnengebruik van officec2rclient.exe, gaat u dan naar het laatste gedeelte hieronder.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in: Hoe de lettergrootte wijzigen in Windows 10 Creators Update

Hoe kan ik het hoge gebruik van officec2rclient.exe

verhelpen?

Als u alle bovenstaande controles hebt uitgevoerd om te bevestigen dat het officec2rclient.exe proces echt is, maar er nog steeds niet in geslaagd bent het gebruik van hulpbronnen te verminderen, dan geven wij u een paar strategieën om de gevolgen te beperken.

Verscheidene getroffen gebruikers hebben bevestigd dat zij het CPU-verbruik van officec2rclient.exe met succes konden beperken, nadat zij de hele Office-installatie hadden gerepareerd. Deze operatie zal doeltreffend zijn in gevallen waarin het probleem veroorzaakt wordt door een of ander corrupt Microsoft Office onderdeel.

De eerste logische stap om dit probleem op te lossen is te proberen de Office installatie te herstellen. Als dat niet werkt, zal het verwijderen van het pakket het hoge gebruik van hulpbronnen stoppen, maar u zult ook alle toegang tot Microsoft Office toepassingen verliezen.

Hier is een korte handleiding om de Office 365 installatie te repareren om het brongebruik van officeec2rclient.exe te beperken:

 1. Druk op de Windows-toets + R om een dialoogvenster Uitvoeren te openen. Typ vervolgens appwiz.cpl en druk op Enter om het venster Programmas en onderdelen te openen. Typ appwiz.cpl en druk op Enter om de lijst van geïnstalleerde programmas te openen
 2. .

 3. Zodra u in het venster Programmas en onderdelen bent, scrollt u omlaag door de lijst van geïnstalleerde toepassingen en zoekt u uw Office365-installatie. Zodra u het ziet, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Wijzigen uit het contextmenu dat zojuist verschenen is.

 4. Wacht tot het eerste onderzoek voltooid is, kies dan Snelle reparatie in het volgende menu en klik op Repareren om het proces te beginnen. Installatie van reparatiebureau
 5. Klik nogmaals op Repareren om uw voornemen te bevestigen, en wacht dan geduldig tot het proces voltooid is.
 6. Zodra het reparatieproces voltooid is, herstart u de computer en wacht u tot het volgende opstarten voltooid is. Zodra de boot-sequentie voltooid is, opent u opnieuw het Taakbeheer en kijkt u of het verbruik van hulpbronnen verminderd is.