Desktops en laptops zijn werelden van verschil wat betreft hardwareconfiguratie. Een van de vele verschillen tussen desktopcomputers en laptops is het feit dat laptopgebruikers standaard een touchpad gebruiken in plaats van een muis om de aanwijzer die zij op hun scherm zien te verplaatsen. Natuurlijk kunnen laptopgebruikers een externe muis aansluiten en die gebruiken als invoerapparaat voor hun aanwijzer, maar het standaard invoerapparaat voor de muisaanwijzer van alle laptopgebruikers is een touchpad. Een touchpad is geen technologie van een andere wereld: u beweegt uw vinger op het touchpad om de aanwijzer op het scherm dienovereenkomstig te verplaatsen, en u gebruikt de linker en rechter hardwareknoppen om klikken uit te voeren (of u kunt op de meeste touchpads gewoon tikken om een klik uit te voeren).

Waar veel mensen echter moeite mee hebben als ze een touchpad gebruiken, is scrollen. Hoe moet u scrollen met een invoerapparaat dat geen scrollwieltje heeft? Wel, u kunt altijd de pijltjestoetsen op uw laptop-toetsenbord gebruiken om te scrollen. U kunt ook op de pijltjestoetsen van een verticale of horizontale schuifbalk binnen een programma of toepassing klikken om te scrollen, en u kunt ook op een verticale of horizontale schuifbalk klikken om die te selecteren en de muisaanwijzer verplaatsen (met de klik nog ingedrukt) om de schuifbalk te verslepen en in de gewenste richting te scrollen.

De vraag blijft echter: hoe scrolt u met een touchpad? Gelukkig is het heel goed mogelijk om te scrollen met alleen het touchpad en niets anders op bijna alle verschillende merken touchpads die er zijn. Op voorwaarde dat het touchpad van uw laptop scrollen via het touchpad ondersteunt en dat de optie in de instellingen is ingeschakeld.Er hoeft op het touchpad geen specifiek gedeelte te zijn voor scrollinvoer als het gaat om scrollen met twee vingers, omdat het een totaal andere en aparte invoermethode is: er worden twee vingers gebruikt in plaats van slechts één, en het touchpad herkent dit gemakkelijk als u probeert te scrollen, aangezien u voor geen enkele andere vorm van invoer twee vingers hoeft te gebruiken. Dit is wat je moet doen om met twee vingers op een touchpad te kunnen scrollen:

 1. Plaats twee van uw vingers ergens op het touchpad (zorg ervoor dat u in elke richting voldoende ruimte overlaat om uw vingers te kunnen bewegen). Zorg ervoor dat u voldoende ruimte tussen uw twee vingers laat – laat u weinig of geen ruimte, dan registreert het touchpad uw twee vingers als één en hoeft u alleen de muisaanwijzer te bewegen in plaats van te scrollen.
 2. Beweeg tegelijkertijd beide vingers in de richting waarin u wilt scrollen. U moet uw vingers op en neer bewegen op het touchpad om verticaal te scrollen, en over het touchpad om horizontaal te scrollen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Wat is de HP_Tools schijf en hoe repareer ik hem als hij vol is

Bij de meeste touchpads die virtueel scrollen ondersteunen, is dit standaard ingeschakeld. Als scrollen op het touchpad echter is uitgeschakeld, moet u dit inschakelen voordat u met het touchpad kunt scrollen. Hier leest u hoe u virtueel scrollen kunt inschakelen op enkele van de populairste merken touchpads voor notebooks:

Op Synaptics touchpads

 1. Open het menu Start en klik op Configuratiescherm . Als u Windows 8, 8.1 of 10 gebruikt, klikt u met de rechtermuisknop op de menuknop Start om het menu WinX te openen en klikt u op Configuratiescherm .
 2. Met het configuratiescherm onder Grote Pictogrammen Weergave, klikt u op Muis .
 3. Navigeer naar het tabblad Apparaatinstellingen .
 4. Klik op Instellingen… .
 5. Als u Windows 7 gebruikt, vink dan het vakje naast de optie Scrolling aan, en klik op Toepassen en dan op OK . Als u Windows 8, 8.1 of 10 gebruikt, ga dan naar het tabblad Multi-vinger , vink de selectievakjes aan naast de opties Verticaal scrollen inschakelen en Horizontaal scrollen inschakelen , en klik op OK .
 6. Klik op Toepassen en dan op OK .

Op ALPS touchpads

 1. Open het menu Start en klik op Configuratiescherm . Als u Windows 8, 8.1 of 10 gebruikt, klikt u met de rechtermuisknop op de menuknop Start om het WinX-menu te openen en klikt u op Configuratiescherm .
 2. Met het configuratiescherm onder Grote Pictogrammen Weergave, klikt u op Muis .
 3. Navigeer naar het tabblad Gebaren .
 4. Vink het vakje aan naast de opties Verticale scrollfunctie gebruiken en Horizontale scrollfuncties gebruiken of de optie Scrollen gebruiken of al naar gelang het geval.
 5. Klik op Toepassen en dan op OK .

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in: Hoe vermijdt u dat u TIFU zegt met Linux

Als het touchpad op uw laptop van een ander merk is, vrees dan niet, u hoeft alleen maar in de instellingen of voorkeuren van het touchpad van uw laptop te kijken en een optie of een paar opties voor virtueel scrollen op te zoeken en in te schakelen. In de meeste gevallen heet deze optie iets als “Virtual Scrolling” of “Scrolling”, of komt ze in de vorm van een paar opties, bekend als “Horizontal Scrolling” en “Vertical Scrolling”. Zolang het touchpad van uw laptop virtueel scrollen ondersteunt, hoeft u alleen maar de virtuele scrollfunctie van uw specifieke touchpad op te zoeken en in te schakelen, en u kunt met succes scrollen met uw touchpad en niets anders.

Verwante artikelen:

 • Hoe het touchpad uitschakelen in Windows 10
 • Hoe repareer ik het touchpad dat niet werkt wanneer de…
 • Hoe de multi-touch gebaren instellen en gebruiken…
 • Fix: Windows 10 update verwijdert…
 • Hoe kan ik het aanraakscherm aan- of uitzetten op…
 • Hoe ontwerp ik een circuit voor aanraakdimmen voor…