Sommige gebruikers zien de foutmelding 0x6100004a op hun HP printerscherm telkens wanneer ze hun HP printer proberen te gebruiken. Dit probleem is niet beperkt tot een bepaald model en het is bevestigd dat het de modellen 6962 6968, 6830 en 6810 betreft (andere modellen kunnen zich op soortgelijke wijze gedragen).

HP printerfout 0x6100004A

Inhoud [tonen]

 • 1Wat is de oorzaak van HP fout 0x6100004a
 • 2Methode 1: Reset het gehele afdrukmechanisme
 • 3Methode 2: Reiniging van de ventilatieopeningen en contacten van de inktpatroon
  • 3.1Vereisten
 • 4Methode 3: Ervoor zorgen dat het vervoer niet wordt beperkt
 • 5Methode 4: Neem contact op met HP ondersteuning

Wat is de oorzaak van HP fout 0x6100004a

 • Firmwareprobleem – Na langdurig gebruik of na een onverwachte machinestoring kan het voorkomen dat het afdrukken op de hele machine vastloopt, waardoor deze specifieke foutcode wordt veroorzaakt. Om dit te verhelpen, moet u het hele afdrukmechanisme resetten (dit is het equivalent van de printer aan de stroom zetten).
 • Verstopte inktpatroonopeningen en -contacten – Deze printerfout kan ook optreden door verstopte inktpatroonopeningen of -contacten. Als dit het geval is, kunt u het probleem oplossen door alle contactpunten en ventilatieopeningen van de inktpatronen schoon te maken en ze vervolgens een voor een opnieuw te installeren om te bepalen of een specifieke patroon het probleem veroorzaakt.
 • Transportbeperkingen veroorzaakt door papierstoringen – Papierstoringen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor fout 0x6100004a. Onder bepaalde omstandigheden kan het resterende papier het transport belemmeren in het vrij bewegen over de breedte van de printer. In dat geval moet u de klep van de inktpatroon openen en eventuele vreemde voorwerpen verwijderen die de verstopping kunnen veroorzaken.

Methode 1: Het hele afdrukmechanisme opnieuw instellen

De universele stap voor probleemoplossing die gewoonlijk door HP technici wordt aanbevolen in het geval dat de afdrukmachine weigert verder te werken, is het gehele afdrukmechanisme opnieuw in te stellen. Voor het uitvoeren van deze handeling hoeft u geen technisch expert te zijn en loopt uw machine geen risico op verdere schade.

Bij printers is het resetten van het afdrukmechanisme gelijk aan het uitvoeren van een power cycle-procedure op computers en spelconsoles. Veel getroffen gebruikers hebben bevestigd dat de operatie was opgelost na het uitvoeren van de volgende stappen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: 5 fouten die alle nieuwe trainers maken op Pokémon GO

Hier is een snelle stap-voor-stap handleiding voor het resetten van het afdrukmechanisme:

 1. Zet de printer aan (als deze nog niet aan staat) en wacht tot de opstartprocedure is voltooid.

  Opmerking: Als u ruis hoort, wacht dan tot de printer in de slaapstand is gezet en stil is geworden voordat u verder gaat met de volgende stap.

 2. Koppel het netsnoer los van de achterkant van de printer (terwijl de printer aanstaat, maar in de slaapstand staat). Zodra de stroom is uitgeschakeld, haalt u het netsnoer uit het stopcontact. Koppel het netsnoer los van de printer

 3. Wacht 60 seconden of langer voordat u de stekker van het netsnoer weer in het stopcontact steekt. Sluit vervolgens het netsnoer weer aan op de achterkant van de printer.
 4. Zet uw printer aan en wacht tot de eerste opwarmperiode voorbij is.
 5. Zodra de printer stil wordt en in de slaapstand gaat, probeert u iets af te drukken en kijkt u of het probleem opgelost is.

Het eindigt nog steeds met dezelfde 0x6100004a foutmelding wanneer u iets probeert af te drukken, scroll dan naar beneden naar de volgende mogelijke oplossing hieronder.

Methode 2: De ventilatieopeningen en contacten van de inktpatroon reinigen

Het blijkt dat u uiteindelijk foutcode 0x610004a op uw printer kunt zien vanwege een verstopte cartridgecontacten of ventilatieopeningen. Als dit het geval is, moet u het probleem kunnen oplossen door de contactpunten en ventilatieopeningen van de inktpatronen schoon te maken en ze één voor één opnieuw te installeren om te bepalen of een specifieke patroon de foutmelding veroorzaakt.

Belangrijk: Deze methode is wat geavanceerder en kan, als u het niet goed doet, schade toebrengen aan andere onderdelen van de printer. Als de printer onder garantie staat, breng hem dan naar een gespecialiseerde technicus, want de onderstaande stappen kunnen de garantie ongeldig maken.

Als u klaar bent om met deze mogelijke oplossing verder te gaan, dan is dit wat u nodig hebt:

Vereisten

 • Een speld (gebruikt om eventueel verstopte ventilatiegaten vrij te maken)
 • Een pluisvrije doek (gebruikt voor algemene reiniging)
 • Een droog wattenstaafje (gebruikt voor algemene reiniging)
 • Gedestilleerd of gebotteld water – Gebruik geen kraanwater, want dat kan verontreinigingen bevatten die uiteindelijk de printkop kunnen beschadigen.

Dit is wat u moet doen om de ventilatieopeningen en contacten van de inktpatroon schoon te maken:

 1. Zet de printer helemaal uit en wacht 60 seconden of langer voordat u met de procedure begint.
 2. Kijk naar het ventilatiegedeelte van elke cartridge (aan de bovenkant van het onderdeel) en kijk of u een belemmerde ventilatie ziet. Controleren op belemmerde ventilatie
 3. Als een van uw patronen verstopte openingen heeft, gebruik dan de speld om ze zo goed mogelijk schoon te maken.
 4. Gebruik vervolgens de pluisvrije doek om de inkt en het vuil dat zich op het koperen contact van de inktpatroon heeft opgehoopt, af te vegen. Reinigen van koperen contact
 5. Herhaal de bovenstaande stappen om elk van de contactpunten van de inktpatroon schoon te maken.
 6. Gebruik een pluisvrij wattenstaafje om opgehoopte inkt of vuil op het koperkleurige contact van de printkop schoon te maken.
 7. Plaats elk van de zojuist gereinigde inktpatronen weer voorzichtig in zijn gleuf, en druk de inktpatroon naar beneden tot hij vastklikt.

  Opmerking: Het is superbelangrijk dat u erop let dat de kleurgleuf van elke inktpatroon overeenkomt met de kleurstip op de slede.

 8. Sluit het toegangsdeurtje van de inktpatronen en zet de printer weer aan.

 9. Herhaal de actie die eerder de fout 0x6100004a veroorzaakte en kijk of het probleem nu opgelost is.

Methode 3: Zorg ervoor dat het vervoer niet beperkt is

Het blijkt dat een bijkomend scenario dat uiteindelijk de fout 0x6100004a zou kunnen veroorzaken, een probleem is dat in de hand wordt gewerkt door het vastlopen van het papier. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de slede vrij over de breedte van de printer beweegt.

Merk op dat dit alleen onderzocht kan worden door het toegangsdeurtje van de inktpatroon te openen en met de hand wat onderzoek te doen (een zaklantaarn of ander verlichtingsapparaat is vereist).

Verschillende gebruikers in een gelijkaardige situatie hebben bevestigd dat de onderstaande stappen hen uiteindelijk toelieten de foutmelding te verhelpen en normaal af te drukken.

Dit is wat je moet doen:

 1. Zet de printer aan en wacht tot hij in de slaapstand gaat (als hij uit gaat).
 2. Open de toegangsklep van de inktpatronen (terwijl de printer aan staat) en haal het netsnoer uit de achterkant van de printer.Trek dan het netsnoer uit de stroombronnen (waarschijnlijk een stopcontact). Open het toegangsdeurtje van de patroon

  Opmerking: Het is zeer belangrijk dat u de stekker uit het stopcontact haalt, want u zult het papierinvoermechanisme aanraken. Zo voorkomt u het risico van een elektrische schok.

 3. Gebruik uw zaklamp om te controleren op papierresten of voorwerpen die de beweging van de slede zouden kunnen belemmeren. Als u iets vindt dat problemen zou kunnen veroorzaken, verwijder het dan. Papier vastgelopen in de printers

  Opmerking: Wees voorzichtig bij het verwijderen van vastzittend papier. Zorg ervoor dat u ook de rollers en de putjes controleert op gescheurde stukjes die nog in de printer kunnen zitten. Als u restjes achterlaat, kan er een grote opstopping ontstaan.

 4. Als u erin geslaagd bent het losse papier en eventuele obstructies te verwijderen, sluit u het toegangsdeurtje voor de inktpatronen en sluit u het netsnoer weer aan op de werkelijkheid van de printer, waarna u het netsnoer weer in het stopcontact steekt.

 5. Kijk of u met deze procedure het probleem kon oplossen door te proberen een andere afdrukactie te starten en kijk of de fout 0x6100004a nog steeds optreedt.

Indien hetzelfde probleem zich blijft voordoen, ga dan naar de volgende mogelijke oplossing hieronder.

Methode 4: Neem contact op met HP ondersteuning

Als geen van de bovenstaande methoden het probleem voor u heeft opgelost, is het zeer waarschijnlijk dat u het probleem niet zelf kunt verhelpen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met een technicus van HP (via telefonische ondersteuning) en hem het probleem voor u laten oplossen.

Hier is een beknopte gids om contact op te nemen met een HP technicus:

 1. Bezoek deze link ( hier ) vanuit uw standaardbrowser. Klik dan op Printer in de lijst van productsoorten. Toegang tot het menu Printercontact
 2. Vul dan het serienummer van uw printer in het juiste vakje in en klik op de Submit knop . Identificatie van uw printer
 3. Zodra u uw product hebt geïdentificeerd, vult u het onderstaande formulier in en klikt u op HP Contact Formulieren> Telefoonnummer krijgen.
 4. Neem contact op met uw HP technicus en volg de instructies om het probleem met uw printer op te lossen en vast te stellen.

Verwante artikelen:

 • Hoe kan ik de netwerkprinterfout 0x00000bcb oplossen?
 • Hoe kan ik Printer niet geactiveerd Foutcode -30 oplossen?
 • Hoe los ik de fout op “Printer kan niet…
 • Fix: Printerfout 0x00000057
 • Fix: Fout in Canon 5011 printer
 • Fix: Printerinstallatiefout 0x000003eb