Het Dock op uw Macbook is een handige plaats om programmas en functies te plaatsen waar u ze gemakkelijk en zonder veel moeite kunt openen. Het Dock is ontworpen om maximaal drie recent gebruikte toepassingen weer te geven die nog niet in het Dock staan en een Downloads-map.

Mac Dock loopt vast

Het Mac Dock is een van de onderscheidende kenmerken van de Mac in vergelijking met de taakbalk van Windows. Ondanks zijn populariteit en nut hebben we verschillende gevallen meegemaakt waarin het Dock periodiek of voor onbepaalde tijd vastliep. In dit artikel zullen we alle redenen doornemen waarom dit kan gebeuren op uw computer en wat de mogelijke oplossingen zijn om het te verhelpen.

Inhoud [Weergave]

 • 1Wat veroorzaakt het vastlopen van de dock op een Macbook?
  • 1.1Oplossing 1: Reset het dok
  • 1.2Oplossing 2: Zet het dok terug naar de standaard instellingen
  • 1.3Oplossing 3: Controleer op verouderde toepassingen van derden
  • 1.4Oplossing 4: Deactiveer de dock extensie
  • 1.5Oplossing 5: Verander de positie van de veer
  • 1.6Oplossing 6: Sluit uw computer af
  • 1.7Oplossing 7: Resetten van PRAM of NVRAM
  • 1.8Oplossing 8: De Mac terugzetten naar fabrieksinstellingen

Wat veroorzaakt het vastlopen van de dock op een Macbook?

Na ons onderzoek hebben we ontdekt dat Apple geen officiële reactie op de kwestie heeft gegeven. We hebben de rapporten van gebruikers over dit probleem gecombineerd en na zelf onderzoek te hebben gedaan, zijn we tot de conclusie gekomen dat het probleem verschillende oorzaken heeft:

 • Koppeling in fouttoestand: Dit was een van de meest voorkomende redenen waarom dit probleem zich voordeed. Volledig herstarten van het dock verhelpt het probleem meestal direct.
 • Corrupte Dock-voorkeuren: Hoewel dit zelden voorkomt, zijn er verschillende gevallen waarin de dock-voorkeuren zelf op de een of andere manier corrupt zijn en problemen veroorzaken. Het terugzetten van de voorkeuren hier verhelpt het probleem.
 • Programmas van derden: Als u programmas van derden op uw Mac hebt draaien die al een tijdje niet zijn bijgewerkt, is het mogelijk dat ze niet compatibel zijn met uw OS-versie en daardoor problemen veroorzaken.
 • Dock verbergt de bug niet: Een andere beruchte bug op Apple-apparaten is dat het Dock niet verbergt wanneer applicaties op volledig scherm worden geopend. Er is een omleiding die het probleem meteen oplost.
 • NVRAM: Hoewel Apple dit in zijn officiële documenten heeft gedocumenteerd als een mogelijke oplossing voor veel softwaregerelateerde problemen, zien gebruikers het vaak over het hoofd. Het resetten van NVRAM loste het probleem in vele gevallen op.
 • Dockvergroting: Een ander geval waarin gebruikers het probleem ondervonden, was wanneer hun dock was ingesteld om telkens te worden vergroot wanneer de gebruiker er met de muis overheen ging. Het is bekend dat deze functie soms verschillende bugs en problemen veroorzaakt. Het uitschakelen van de vergroting zou het probleem kunnen oplossen.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in: Zoom Cloud Meetings: Hoe installeer en gebruik ik het?

Voordat u met de oplossingen begint, moet u ervoor zorgen dat u een actieve internetverbinding op uw computer hebt en dat u bent ingelogd als beheerder. Sla ook al je werk van tevoren op, want we zullen je computer steeds opnieuw opstarten.

Oplossing 1: Start het dok opnieuw op

We zullen het dok opnieuw opstarten als eerste stap in het probleemoplossingsproces. Er zijn verschillende gevallen waarin het Dock in fouttoestanden terechtkomt, hetzij door verkeerde configuraties of gewoon door systeemfouten. Hier, zullen we het Dock proces doden. Wanneer Mac merkt dat het proces is afgesloten, zal het automatisch starten.

 1. Open uw macOS terminal en typ het volgende commando: killall dock – Mac

killall dok

 1. Druk nu op Enter om het commando uit te voeren. Het Dock zal zichzelf automatisch opnieuw opstarten.
 2. Controleer nu of het probleem aanhoudt.

Opmerking: Een andere oplossing om dezelfde taak te volbrengen is de computer volledig opnieuw op te starten. Dit neemt meer tijd in beslag dan de zojuist geschreven methode.

Oplossing 2: Zet het dok terug naar de standaardinstellingen

Als dit niet werkt en het dock nog steeds op een of andere manier vastzit en niet gebruikt kan worden, kunnen we proberen de dock-instellingen helemaal te resetten. Dit zal alle voorkeuren die u hebt ingesteld verwijderen en de standaardinstellingen worden toegepast.

In sommige gevallen botsen de voorkeuren die voor het Dock zijn ingesteld op de een of andere manier met de instellingen van de systeemweergave, waardoor het zich misdraagt door niet meer te reageren of vast te zitten. Deze oplossing zal al deze problemen onmiddellijk oplossen.

 1. Open Terminal op uw macOS en typ het volgende commando: Dock terugzetten op standaardinstellingen

kefault delete com.apple.dock; killall Dock

 1. Druk nu op Enter. Even zal het dok verdwijnen en na een paar seconden zal het weer gevuld worden met alle standaardwaarden.
 2. Controleer of het probleem opgelost is het dok loopt niet meer vast

Oplossing 3: Controleer op verouderde toepassingen van derden

Een ander geval waarin het dok vast lijkt te lopen is wanneer het toepassingen van derden laadt. Normaal gesproken ondersteunt macOS allerlei apps van derden, maar als deze apps niet bijgewerkt zijn met de laatste compatibiliteitsversie van macOS, kunt u er verschillende problemen mee krijgen, waaronder het vastlopen van het Dock als het zichtbaar is in het Dock.

Hoewel macOS achterwaartse compatibiliteit biedt, zijn er talrijke gevallen waarin dit niet werkt zoals verwacht. Daarom is het raadzaam te controleren of er toepassingen van derden op de achtergrond draaien. Als dat zo is, verwijder ze dan en controleer het Dock opnieuw.

Oplossing 4: Schakel de dock-extensie uit

Dockvergroting is een macOS-functie waarbij items in uw Dock worden vergroot telkens wanneer u er met de muis over gaat. Het is bekend dat het een handige functie is op macBooks, maar het is ook bekend dat het een aantal problemen veroorzaakt, waaronder het vastlopen van het Dock.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in: Fix: Gierstdoel foutcode

Wat we hier gaan doen is naar de dock-instellingen navigeren en de optie uitschakelen. Als het de oorzaak van het probleem was, zal het probleem verholpen worden.

 1. Klik op het Apple-icoontje linksboven in het scherm en selecteer Systeemvoorkeuren .
 2. Kies nu de subcategorie Dock .
 3. Zodra de opties gepresenteerd worden, vinkt u de optie Uitbreiding uit. Uitschakelen van Dock Expansion
 4. Sla uw wijzigingen op en sluit af. Start uw computer opnieuw op en kijk of het probleem opgelost is.

Oplossing 5: Verander de positie van de veer

Wat u ook kunt proberen voordat u overgaat tot meer technische oplossingen, is de stand van het Dock op uw computer te veranderen. Wij zijn verschillende gevallen tegengekomen waarin het om uit een impasse te geraken of het Dock bevriest en zelfs in volledig scherm wordt weergegeven, u hoeft alleen maar de positie van beneden naar opzij te veranderen. Dan kunt u naar de positie terugkeren en zien of het probleem opgelost is.

 1. Druk op Command + Space , typ Koppeling en druk dan op Enter.
 2. Verander nu het dok zodat het aan de linkerkant staatAl uw instellingen worden hier opgeslagen en als er problemen mee zijn (ze zijn corrupt of onvolledig), kunnen wij proberen ze terug te zetten naar de standaardinstellingen.

  Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Hoe de grootte van C of een andere partitie wijzigen

  Opmerking: In sommige gevallen zullen sommige tijdelijke of aangepaste instellingen verloren gaan, dus zorg ervoor dat u weet hoe u ze kunt terugzetten. Sla al uw werk op voordat u verder gaat.

  1. Zet uw Mac computer uit. Wanneer u hem nu weer aanzet, moet u tegelijkertijd op de volgende toetsen drukken: Reset PRAM of NVRAM

  option (alt) + command + P + R<