Volgens sommige Windows 10-gebruikers werd Explorer extreem traag en soms zeer instabiel. Het kost enorm veel tijd om bestanden te kopiëren of te openen. File Explorer is de belangrijkste functie van het Windows besturingssysteem die wordt gebruikt om te browsen. Als het niet werkt zoals verwacht, veroorzaakt het een hoop problemen. Dit probleem kan worden teruggevoerd op verschillende andere aspecten van Windows. Wij zullen proberen u te helpen bij het oplossen van dit probleem.

Inhoud [tonen]

 • 1Oplossing 1: Schakel snelle toegang uit
 • 2Oplossing 2: Controleer het gebeurtenissenlogboek op fouten met de bestandsverkenner
 • 3Oplossing 3: Wijzig “Optimaliseer deze map voor”
 • 4Oplossing 4: Cortana inschakelen (indien uitgeschakeld)
 • 5Oplossing 5: indexering uitschakelen
 • 6Oplossing 6: OneDrive uitschakelen

Oplossing 1: Schakel snelle toegang uit

Windows 10 introduceerde een snelle toegangweergave in de bestandsverkenner. Telkens wanneer u de bestandsverkenner opent, ziet u een item Snelle toegang in het navigatiedeelvenster (aanwezig aan de linkerkant). Dit bevat alle recente bestanden en mappen die u hebt geopend. Gebruikers meldden dat het uitschakelen van Snelle toegang hun probleem oploste.

Snelle toegang is te vergelijken met “Favorieten” in vroegere versies van Windows. Dit is erg handig voor mensen die steeds weer dezelfde documenten openen die zich in verschillende mappen bevinden. Maar als u veel vertraging ondervindt of uw bestandsverkenner blijft steken in be, keer op keer, kunnen we proberen het volledig uit te schakelen en kijken of ons probleem op enige manier verbeterd is.

Allereerst moeten we ervoor zorgen dat Bestandsbeheer wordt geopend op “Deze PC” in plaats van Snelle toegang, telkens als we het openen.

Telkens wanneer u de bestandsverkenner opent, wordt u omgeleid naar de Snelle toegang-weergave. Als we Snelle toegang op uw systeem volledig gaan uitschakelen, moeten we deze functie ook uitschakelen. De “Deze PC” lijkt meer op de traditionele “Mijn Computer” weergave die in vroegere versies van Windows aanwezig was. Het toont alle schijven samen met favoriete mappen (Fotos, Videos en Fotos, enz.).

 1. Open uw Bestandsbeheer. Klik dan op de Bestand knop links boven in het scherm (deze zal blauw zijn).
 2. Zodra u het keuzemenu Bestand hebt geopend, klikt u op Opties .

 1. Ga nu naar het tabblad Algemeen. Hier zie je een optie die zegt “Open file explorer to :”

Deze wordt standaard ingesteld op Snelle toegang. Klik erop en verander het in Deze PC .

 1. Klik op Toepassen om de wijzigingen op te slaan en af te sluiten.

In de tweede stap moeten we de weergave van favorieten of recente mappen in de Snelle toegang stoppen.

De lijst Snelle toegang vervangt de oude favorietenlijst van vorige besturingssystemen. Het werkt op dezelfde manier maar laat u de mappen zien die u onlangs hebt geopend. We moeten het uitzetten.

 1. Open uw Bestandsbeheer . Klik dan op de Bestand knop links boven in het scherm (deze zal blauw zijn).
 2. Zodra u het keuzemenu Bestand hebt geopend, klikt u op Opties .

 1. Zodra de Opties zijn geopend, navigeert u naar het tabblad Algemeen. Navigeer naar de onderkant en u zult een rubriek zien met de naam Privacy .Vink beide opties uit, d.w.z. Toon onlangs gebruikte bestanden in de snelkoppeling en Toon vaak gebruikte mappen in de snelkoppeling. Klik op toepassen, sla de veranderingen op en sluit af.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: YouTube filters werken niet Volg deze stappen

Nu zal de snelkoppeling alleen favorieten-mappen tonen, zoals in vorige versies van het besturingssysteem. Herstart het systeem en kijk of uw bestandsverkenner verbeterd is.

Oplossing 2: Controleer het gebeurtenissenlogboek op fouten met de bestandsverkenner

Wij kunnen het Gebeurtenislogboek controleren om te zien of er fouten zijn opgetekend in het Bestandsbeheer. Het Gebeurtenislogboek bevat alle fouten waar een toepassing onder lijdt en kan gebruikt worden om het probleem te lokaliseren dat de crash veroorzaakt.

 1. Zorg er nu voor, wanneer de instellingen worden gepresenteerd, dat alle vakjes “Aan” zijn aangevinkt. Als u alle wijzigingen hebt aangebracht, sluit u af.

 1. Start uw computer opnieuw op en controleer of de bestandsbrowser is hersteld.

Oplossing 5: indexering uitschakelen

Een geïndexeerd bestand is een computerbestand met een index waarmee gemakkelijk willekeurige toegang kan worden verkregen tot een record, gegeven de sleutel ervan. De sleutel wordt zo gemaakt dat hij het record op een unieke manier identificeert. Windows heeft een functie om mappen en bestanden te indexeren voor snellere toegang. Standaard zijn de meeste hoofdmappen geselecteerd en Windows werkt de indexering ook voortdurend bij op de achtergrond.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Reparatie: Windows Resource Protection kon de reparatieservice niet starten

Dit veroorzaakt een hoog CPU-gebruik en houdt de bestandsverkenner bezig. Vandaar het geval van trage prestaties. We kunnen proberen de indexering uit te schakelen en kijken of dat helpt. Er zijn twee opties om de indexering uit te schakelen. We kunnen de indexering selectief uitschakelen voor enkele specifieke mappen of u kunt de indexering volledig uitschakelen.

We kunnen selectief indexeren uitschakelen als u het proces om welke reden dan ook niet volledig wilt uitschakelen.

 1. Druk op Windows + S om de zoekbalk van uw computer in het startmenu te openen. Typ “indexing” in het dialoogvenster en selecteer het eerste record dat in het resultaat verschijnt.

 1. Zodra de indexeringsopties zijn geopend, ziet u een lijst van alle geïndexeerde locaties voor u. Als Windows locaties indexeert waar de bestandsbrowser extreem traag wordt, kunnen we proberen het indexeren daar uit te schakelen. Links onderaan het scherm zal er een “Wijzigen” knop aanwezig zijn. Klik er op.

 1. Vink nu de plaatsen uit waar je niet wilt dat er geïndexeerd wordt. Sla uw wijzigingen op en sluit af.

 1. Start uw computer volledig opnieuw op en controleer of de bestandsverkenner verbeterd is

Als u indexering volledig wilt uitschakelen, kunt u het stoppen uit de lijst van diensten. Hierdoor zal het hele indexeringsproces stoppen.

 1. Druk op de Windows-toets + S om het zoeken in het startmenu op te roepen. Typ “administrative tools” in het dialoogvenster en druk op enter. Klik op het eerste resultaat dat verschijnt.

U kunt deze hulpmiddelen ook openen door op Windows + R te drukken om de toepassing Uitvoeren te starten. Typ configuratiescherm in het dialoogvenster en druk op enter. Eenmaal in het configuratiescherm, klik op Administrative Tools om het te openen. Het zal de eerste optie in het paneel zijn.

 1. Een lijst van gereedschappen wordt nu voor u getoond. Zoek het gereedschap “services” en open het.
 2. Blader nu door de lijst van diensten tot u de dienst “Windows Zoeken” vindt. Klik om het te openen.
 1. Stop nu de dienst door op “Stop” te klikken onder het tabblad status van de dienst. Kies nu het opstarttype als “Uitgeschakeld”. Klik op Toepassen om de wijzigingen op te slaan en af te sluiten.

 1. Het kan nodig zijn de computer opnieuw op te starten om de veranderingen door te voeren. Controleer of uw bestandsverkenner versneld is.

Oplossing 6: OneDrive uitschakelen

OneDrive is een door Microsoft beheerde dienst voor het hosten van bestanden. Het stelt gebruikers in staat om bestanden op te slaan

 1. Eenmaal verwijderd, herstart uw computer en controleer of dit de trage bestandsverkenner heeft verholpen.

Als u OneDrive niet kunt vinden in uw lijst met programmas, kunnen we proberen het uit te schakelen.

 1. Als uw OneDrive is ingeschakeld, ziet u een OneDrive-pictogram in uw taakbalk, rechtsboven in uw scherm. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Instellingen .

 1. Navigeer naar het tabblad Instellingen. Vink alle vakjes onder de subrubriek Algemeen uit.

 1. Ga nu naar het tabblad Autosave. Selecteer hier, onder het kopje Documenten & Afbeeldingen, “Alleen deze PC-optie” voor de categorie Afbeeldingen & Documenten.

 1. Navigeer nu naar het tabblad Account en klik op Mappen kiezen onderaan het venster.

 1. Er verschijnt een nieuw venster met een lijst van de mappen die met OneDrive zijn gesynchroniseerd. Verwijder nu de vinkjes uit alle vakjes die mappen voorstellen. Sla nu de wijzigingen in de configuratie op en sluit af.

 1. Open nu opnieuw uw OneDrive-instellingen en navigeer naar het tabblad Account bovenaan.
 2. Klik op Unchain this PC aanwezig onder het OneDrive subkopje. Sla de wijzigingen op en sluit de configuratie af.

 1. Open nu uw bestandsverkenner , klik met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram in het linker navigatiedeelvenster en klik op Eigenschappen .
 2. Vink op het tabblad Algemeen het vakje “Verborgen” aan onder de subrubriek Attributen. Klik op Ok om uw wijzigingen op te slaan en af te sluiten. Dit zal OneDrive verbergen uit uw bestandsverkenner.

 1. Klik nu met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram rechtsonder in het scherm en klik op Afsluiten . Hiermee sluit u OneDrive af.

Start nu uw computer opnieuw op en controleer of de bestandsverkenner is hersteld.

Opmerking: Als de bestandsbrowser zelfs na het volgen van al deze methodes niet verholpen is, is het waarschijnlijk dat u niet geüpgraded hebt naar de nieuwste Windows of dat uw Windows niet correct geïnstalleerd is.

Verwante artikelen:

 • Fix: Bestandsverkenner markeert bestanden niet
 • Fix: Bestandsbeheer wordt niet geopend in Windows 10
 • (Fix: File Explorer opent…
 • (Fix: File Explorer donker thema opent…
 • (Fix: Bestandsbeheer crasht na…
 • FIX: Bestandsbeheer crasht in Windows 10